Top Farms Nasiona Żyto ozime Dańkowskie Kanter

Żyto ozime Dańkowskie Kanter

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: populacyjna
Wysoka i stabilna plenność!
Cechy odmiany
  • bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych,
  • szczególnie rekomendowana do uprawy na glebach słabych,
  • odmiana najwcześniej dojrzewająca
  • bardzo dobra odporność na choroby- najwyzsza ze wszystkich odmian odporność na rdzę brunatną,
  • dobrze znosi nieuregulowane pH,
  • przydatna również do rolnictwa ekologicznego,
  • grube ziarno (MTZ – około 32–34 g) o bardzo dobrych parametrach jakościowych,
  • przydatna na cele młynarsko-piekarskie,
  • nadzwyczajna krzewistość.
  Znajdź dystrybutora
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin dojrzewaniaśrednio wczesny
Wysokość roślin [cm]średnia
MTZ [g]wysoka
Odporność na wyleganiebardzo dobra
Wymagania glebowerównież na gleby słabsze
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwybardzo dobra
Rdza brunatnadobra
Septorioza liścidobra
Choroby podstawy źdźbła – kompleksbardzo dobra
Rynchosporiozabardzo dobra
Rdza źdźbłowabardzo dobra
Źródło: DANKO
Gęstość siewu

Obsada ziaren [szt./m2]: 280 - 300  2 js/ha

 

KORZYŚCI ZE STOSOWANIA JEDNOSTKI SIEWNEJ:

  • z uwagi na nadzwyczajną krzewistość, zbliżoną do odmian mieszańcowych, zyskujesz dużą oszczędność na ilości i kosztach wysiewu,
  • precyzyjny siew zapewniony dzięki wysokim parametrom jakościowym ziarna,
  • szybkie i wyrównane wschody,
  • niższe koszty ochrony chemicznej – mniejsza skłonność do wylegania i porażania chorobami grzybowymi,
  • obniżona podatność na sporysz – łatwiejszy zbyt plonu o bardzo dobrych parametrach jakościowych,
  • plon wyższy o 10%.

 

Numer 1
w plonowaniu wśród żyt populacyjnych

Katarzyna Banaszak
Hodowca żyta, Hodowla Roślin DANKO

Żyto ozime Dańkowskie Kanter to nowa odmiana populacyjna wyhodowana w firmie DANKO. Obradza powyżej najlepiej plonujących odmian populacyjnych. W 2021 roku był to najwyższy plon wśród odmian populacyjnych znajdujących się w doborze (według COBORU). To odmiana plastyczna, doskonale sprawdza się w różnych regionach i warunkach klimatyczno-glebowych zarówno naszego kraju, jak i za granicą. Była testowana w doświadczeniach w Austrii, Danii, Szwecji, Francji i Luksemburgu. Na dobre przystosowanie tej odmiany do różnych warunków środowiskowych ma wpływ między innymi jej wczesność, a co za tym idzie lepsze wykorzystanie wiosennych zasobów wody w glebie. Nie bez znaczenia jest też bardzo dobra tolerancja na zakwaszenie gleby. Dańkowskie Kanter może być przy tym z powodzeniem uprawiane na słabszych stanowiskach. Wieloletnie obserwacje i prace selekcyjne w kierunku odporności na choroby pozwoliły wyhodować odmianę odporną na większość chorób zbóż, co wpisuje się w strategię Zielonego Ładu, która zakłada znaczne ograniczenie stosowania środków ochrony roślin. Odmiana może być także przydatna w rolnictwie ekologicznym. Dańkowskie Kanter charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na pleśń śniegową (ocenioną na 8,7  w 9-stopniowej skali), mączniaka prawdziwego (8,3) i rdzę źdźbłową (8,2) oraz dobrą odpornością na rdzę brunatną (7,4). Oceny zdrowotności są najwyższe wśród odmian populacyjnych. Dańkowskie Kanter jest odmianą o średniej długości źdźbła i dobrej odporności na wyleganie. Z cech jakościowych ziarna Dańkowskie Kanter wyróżnia wysoka zawartość białka (powyżej 11% s.m.). Ze względu na dobrą wydajność mąki oraz wysoką liczbę opadania doskonale nadaje się na cele młynarsko-piekarskie.

 

Nasiona zaprawione

• stymuluje korzenie do rozwoju = zwiększa tolerancję na stres oraz poprawiając wigor roślin; zapewnia lepsze pobieranie składników odżywczych, co pozytywnie wpływa na ogólną kondycję roślin
• skutecznie chroni przed najbardziej powszechnymi chorobami przenoszonymi przez nasiona, ale i przez glebę i resztki pożniwne.
• Odpowiednio ułożona formulacja zaprawy gwarantuje pewność i bezpieczeństwo.
• Silna kondycja roślin przed zimą = lepsza zimotrwałość oraz zdrowy łan po zimie = większa elastyczność stosowania zabiegu T1 wiosną
• Vibrance Star zapewnia najmocniejszy start w nowy sezon i najwyższe plony

Więcej informacji?  Kliknij tutaj.