

Pszenica ozima Kariatyda
Hodowca: DANKO | Typ odmiany: jakościowa A
Plenna, zdrowa, jakościowa!
Cechy odmiany
- najnowsza, jakościowa (gr A) pszenica ozima hodowli DANKO zarejestrowana w Polsce w 2020 roku,
- wysoki poziom plonowania zarówno w średnio intensywnej jak i intensywnej technologii uprawy,
- wczesna, co jest szczególnie ważne w uprawie na glebach słabszych oraz w latach suchych,
- średnia długość słomy i dobra odporność na wyleganie,
- doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości,
- wysoka zimotrwałość, oceniona na 5 (w skali 9),
- bardzo dobra odporność na choroby, szczególnie na: pleśń śniegową, mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą, DTR oraz fuzariozę kłosów,
- ziarno Kariatydy jest ładne i grube (MTZ na poziomie pszenicy Hondia).
- bardzo dobra krzewistość, przydatna do opóźnionych siewów, szczególnie po kukurydzy.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszenia | wczesny |
Wysokość roślin [cm] | 92 |
MTZ [g] | 44,7 |
Odporność na wyleganie | dobra |
Zimotrwałość | 5,0 – bardzo dobra |
Wymagania glebowe | na wszystkie rodzaje gleb |
Odporność na choroby
Źródło: COBORU
Choroby podstawy źdźbła – kompleks | dobra |
Mączniak prawdziwy – liście | bardzo dobra |
Rdza brunatna | średnia |
Rdza żółta | bardzo dobra |
Brunatna plamistość liści (DTR) | dobra |
Septorioza liści | dobra |
Septorioza plew | bardzo dobra |
Fuzarioza kłosów | dobra |
Gęstość siewu
Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m2
Nasiona zaprawione
• stymuluje korzenie do rozwoju = zwiększa tolerancję na stres oraz poprawiając wigor roślin; zapewnia lepsze pobieranie składników odżywczych, co pozytywnie wpływa na ogólną kondycję roślin
• skutecznie chroni przed najbardziej powszechnymi chorobami przenoszonymi przez nasiona, ale i przez glebę i resztki pożniwne.
• Odpowiednio ułożona formulacja zaprawy gwarantuje pewność i bezpieczeństwo.
• Silna kondycja roślin przed zimą = lepsza zimotrwałość oraz zdrowy łan po zimie = większa elastyczność stosowania zabiegu T1 wiosną
• Vibrance Star zapewnia najmocniejszy start w nowy sezon i najwyższe plony
Więcej informacji? Kliknij tutaj.