ZimotrwałośćNajchętniej kupowana pszenica ozima w Polsce

Pszenica ozima Hondia

Zobacz ulotkę Pobierz ulotkę * w 2017 r.
Hodowca: Danko | Typ odmiany: jakościowa A
Jakość, plon, zdrowotność i zimotrwałość!
Cechy odmiany
  • wysoka jakość ziarna – większość parametrów na poziomie pszenic elitarnych,
  • moc i stabilność w plonowaniu,
  • piękne, grube ziarno o dobrym wyrównaniu i małym udziale pośladu,
  • możliwość uprawy na słabszych stanowiskach i w monokulturze oraz w opóźnionych terminach siewu,
  • w specyficznych warunkach wrażliwa na CTL,
  • sprawdzona na wielu polach rolników, w latach suchych i mokrych,
  • bardzo wysoka liczba opadania.
Znajdź dystrybutora
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin dojrzewaniaśredni
Wysokość roślin [cm]96
MTZ [g]44
Odporność na wyleganiedobra
Zimotrwałość5,5 – bardzo dobra
Wymagania glebowena wszystkie rodzaje gleb
Cechy jakościowe ziarna
Gęstość ziarnaśrednia
Zawartość białkabardzo wysoka
Liczba opadaniabardzo wysoka
Sedymentacjabardzo wysoka
Odporność na choroby
Choroby podstawy źdźbła – kompleksdobra
Mączniak prawdziwy – liściebardzo dobra
Rdza brunatnadobra
Rdza żółtabardzo dobra
Brunatna plamistość liści (DTR)dobra
Septorioza liściśrednia
Septorioza plewdobra
Fuzarioza kłosówdobra
Źródło: COBORU
Gęstość siewu

Termin optymalny: 300-330 ziaren/m2

Piotr Jakubowski
Piotr Jakubowski
Top Farms Wielkopolska

„Tych, którzy cenią sobie zdrowotność i zimotrwałość odmiany, dużą zdolność aklimatyzacji w trudnych warunkach pogodowych, oraz wysoki plon w dobrej jakości zachęcam do uprawy pszenicy Hondia.”

W naszym gospodarstwie uprawiamy różne odmiany pszenic, jednak mając trochę słabszych gleb postanowiliśmy, że w sezonie 2015 Hondia zostanie zasiana na 66 ha, na glebie klasy IV b i V, na stanowisku po rzepaku, bezorkowo. 

Plonowanie było bardzo dobre, pomimo że w naszych warunkach deficyt wody przed żniwami sięgał ponad 200 mm opadów za rok wstecz. Plon ziarna 7,04 t/ha w tak trudnym roku jest wynikiem, z którego byliśmy bardzo zadowoleni, a zastosowaliśmy tylko 145 kg N/ha. Jak zwykle przy zbiorach pobraliśmy próby jakościowe, które przy naszym poziomie nawożenia okazały się naprawdę wspaniałe. Poziom białka dochodził nawet do 14,9% z lepszej części pola. Pozostałe parametry również potwierdziły klasyfikację Hondii w klasie jakościowej A (E). W żniwach 2017 roku odmiana potwierdziła na naszych polach swą plenność, plonowaniem na glebach średnich blisko 8,4 t/ha

Mając potwierdzenie dobrych cech Hondii z kolejnych lat obserwacji podczas uprawy tej odmiany na kilkuset ha rok-rocznie, zwiększyliśmy areał jej uprawy w sezonie 2017/18 na ponad 960 hektarów. Zasiewy Hondii są obecne na glebach lekkich, a także średnich w klasie II – III. Z zaufaniem do odmiany liczę na kolejne sukcesy w kolejnych sezonach i polecam jej uprawę innym, również wymagającym rolnikom.

Nasiona zaprawione

• stymuluje korzenie do rozwoju = zwiększa tolerancję na stres oraz poprawiając wigor roślin; zapewnia lepsze pobieranie składników odżywczych, co pozytywnie wpływa na ogólną kondycję roślin
• skutecznie chroni przed najbardziej powszechnymi chorobami przenoszonymi przez nasiona, ale i przez glebę i resztki pożniwne.
• Odpowiednio ułożona formulacja zaprawy gwarantuje pewność i bezpieczeństwo.
• Silna kondycja roślin przed zimą = lepsza zimotrwałość oraz zdrowy łan po zimie = większa elastyczność stosowania zabiegu T1 wiosną
• Vibrance Star zapewnia najmocniejszy start w nowy sezon i najwyższe plony

Więcej informacji?  Kliknij tutaj.