Jęczmień jary Lexy

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: browarny
Europejski zasięg jęczmienia browarnego!
Cechy odmiany
  • najwyżej plonująca odmiana browarna w Polsce,
  • doskonałe zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno - glebowych,
  • doskonale plonuje w wielu krajach europejskich zwłaszcza w obszarach klimatu kontynentalnego,
  • dobrze znosi wysokie temperatury,
  • w technologii uprawy na cele browarne zaleca się zastosowanie ochrony fungicydowej na poziomie T1 i T2.
  • rośliny średnio wysokie, tworzące piękny łan,
  • bardzo wysoka odporność na obłuszczenie ziarna,
  • ładne ziarno o dobrym wyrównaniu, niskim udziale pośladu i niskiej zawartości białka,
  • parametry ziarna pozwalają uzyskać tanio słód wysokiej jakości. Posiada szeroką rekomendację przemysłu browarnego.
Znajdź dystrybutora
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśredni
Termin dojrzewaniaśredni
Wysokość roślinśrednie
MTZwysoka
Odporność na wyleganiebardzo dobra
Wymagania glebowena wszystkie rodzaje gleb
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy - liściebardzo dobra
Rynchosporiozadobra
Plamistość siatkowabardzo dobra
Rdza jęczmiennabardzo dobra
Ciemnobrunatna plamistośćbardzo dobra
Gęstość siewu

Termin optymalny:

280 - 320 ziaren/m2 (140-160 kg/ha)