Jęczmień jary Ellinor

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: browarna
Sprawdzona jakość browarna!
Cechy odmiany
  • nowa odmiana jęczmienia browarnego charakteryzująca się wysoką i stabilną plennością w wielu państwach europejskich,
  • bardzo dobrze plonuje w klimacie kontynentalnym z okresowymi niedoborami wody, przy wysokich temperaturach,
  • doskonale się sprawdza na glebach średniej jakości i lepszych,
  • bardzo dobra jakość browarna ziarna potwierdzona akceptacją przez przemysł browarny w wielu państwach europejskich,
  • duża ekstraktywność,
  • niska zawartość białka,
  • wykazuje bardzo dobrą odporność na mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę oraz rdzę jęczmienia,
  • rośliny średnio-krótkiej długości (w typie jęczmienia Propino,) o dobrej odporności na wyleganie,
  • bardzo dobra odporność na obłamywanie kłosów,
  • piękne, grube ziarno o bardzo wysokiej MTZ (ok 50 g), wysokim wyrównaniu i gęstości oraz niskim udziale pośladu,
  • bardzo dobra odporność na porastanie ziarna.
  Znajdź dystrybutora
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśrednio wczesny
Termin dojrzewaniaśrednio wczesny
Wysokość roślinśrednio krótkie
MTZwysoka
Odporność na wyleganiedobra
Wymagania gleboweśrednie
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwybardzo dobra
Rynchosporiozabardzo dobra
Plamistość siatkowaśrednia
Rdza jęczmiennabardzo dobra
Ciemnobrunatna plamistośćdobra
Gęstość siewu

Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m(150-170 kg/ha)