Jęczmień jary Ellinor
Hodowca: DANKO | Typ odmiany: browarna
Sprawdzona jakość browarna!
Cechy odmiany
- nowa odmiana jęczmienia browarnego charakteryzująca się wysoką i stabilną plennością w wielu państwach europejskich,
- bardzo dobrze plonuje w klimacie kontynentalnym z okresowymi niedoborami wody, przy wysokich temperaturach,
- doskonale się sprawdza na glebach średniej jakości i lepszych,
- bardzo dobra jakość browarna ziarna potwierdzona akceptacją przez przemysł browarny w wielu państwach europejskich,
- duża ekstraktywność,
- niska zawartość białka,
- wykazuje bardzo dobrą odporność na mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę oraz rdzę jęczmienia,
- rośliny średnio-krótkiej długości (w typie jęczmienia Propino,) o dobrej odporności na wyleganie,
- bardzo dobra odporność na obłamywanie kłosów,
- piękne, grube ziarno o bardzo wysokiej MTZ (ok 50 g), wysokim wyrównaniu i gęstości oraz niskim udziale pośladu,
- bardzo dobra odporność na porastanie ziarna.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszenia | średnio wczesny |
Termin dojrzewania | średnio wczesny |
Wysokość roślin | średnio krótkie |
MTZ | wysoka |
Odporność na wyleganie | dobra |
Wymagania glebowe | średnie |
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy | bardzo dobra |
Rynchosporioza | bardzo dobra |
Plamistość siatkowa | średnia |
Rdza jęczmienna | bardzo dobra |
Ciemnobrunatna plamistość | dobra |
Gęstość siewu
Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m2 (150-170 kg/ha)