Odmiana: Hondia
Miejsce: Wielkopolska, powiat szamotulski
Klasa gleby: III-IV
Obsada roślin na m2: 340
Pszenica ozima odmiany Hondia została wysiana 20 września 2017 roku na stanowisku po rzepaku. Ze względu na złe warunki pogodowe jesienią nie wykonano żadnych zabiegów ochronnych.
Grzyby czerniowe atakują kłosy
Wiosną przeprowadzono odchwaszczanie, usztywnienie źdźbła oraz trzy zabiegi fungicydowe. Jak widać na zdjęciach, po obfitych opadach deszczu – w sumie na początku lipca spadło 70 mm – na kłosach pojawiły się grzyby czerniowe.
Parametry jakościowe pszenicy
W uprawie pszenicy ozimej przeprowadzono nawożenie azotowe, gdzie suma czystego składnika wyniosła 170 kg/N. Plon zebrany z powierzchni 70 ha wyniósł średnio 6,2 t. Zważając na bardzo małe opady deszczu w maju (w okresie nalewania ziarna), jest to wynik zadowalający. Efektem braku opadów jest również niska MTZ.
Parametry jakościowe zebranej pszenicy utrzymywały się na poziomie:
- białko – 13,5%,
- liczba opadania – 190,
- gęstość – 76.