Zimotrwałość60 tys. hektarówNajchętniej kupowana pszenica ozima w Polsce

Pszenica ozima Hondia

Zobacz ulotkę Pobierz ulotkę * w 2017 r.
Hodowca: Danko | Typ odmiany: jakościowa A
Jakość, plon, zdrowotność i zimotrwałość!
Cechy odmiany
  • wysoka jakość ziarna - większość parametrów na poziomie pszenic elitarnych,
  • piękne, grube ziarno o dobrym wyrównaniu i małym udziale pośladu,
  • możliwość uprawy na słabszych stanowiskach oraz w opóźnionych terminach siewu,
  • w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśredni
Wysokość roślin [cm]96
MTZ [g]48,4
Odporność na wyleganiebardzo dobra
Zimotrwałość5,5 bardzo dobra
Wymagania glebowena gleby średnie i dobre
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy - liściebardzo dobra
Rdza brunatnabardzo dobra
Septorioza liściśrednia
Fuzarioza kłosówbardzo dobra
Choroby podstawy źdźbła - kompleksbardzo dobra
Brunatna plamistość liści (DTR)dobra
Źródło: COBORU
Gęstość siewu

Termin optymalny: 320 - 350 ziaren/m2

Piotr Jakubowski
Piotr Jakubowski
Top Farms Wielkopolska

„Tych, którzy cenią sobie zdrowotność i zimotrwałość odmiany, dużą zdolność aklimatyzacji w trudnych warunkach pogodowych, oraz wysoki plon w dobrej jakości zachęcam do uprawy pszenicy Hondia.”

W naszym gospodarstwie uprawiamy różne odmiany pszenic, jednak mając trochę słabszych gleb postanowiliśmy, że w sezonie 2015 Hondia zostanie zasiana na 66 ha, na glebie klasy IV b i V, na stanowisku po rzepaku, bezorkowo. 

Plonowanie było bardzo dobre, pomimo że w naszych warunkach deficyt wody przed żniwami sięgał ponad 200 mm opadów za rok wstecz. Plon ziarna 7,04 t/ha w tak trudnym roku jest wynikiem, z którego byliśmy bardzo zadowoleni, a zastosowaliśmy tylko 145 kg N/ha. Jak zwykle przy zbiorach pobraliśmy próby jakościowe, które przy naszym poziomie nawożenia okazały się naprawdę wspaniałe. Poziom białka dochodził nawet do 14,9% z lepszej części pola. Pozostałe parametry również potwierdziły klasyfikację Hondii w klasie jakościowej A (E). W żniwach 2017 roku odmiana potwierdziła na naszych polach swą plenność, plonowaniem na glebach średnich blisko 8,4 t/ha

Mając potwierdzenie dobrych cech Hondii z kolejnych lat obserwacji podczas uprawy tej odmiany na kilkuset ha rok-rocznie, zwiększyliśmy areał jej uprawy w sezonie 2017/18 na ponad 960 hektarów. Zasiewy Hondii są obecne na glebach lekkich, a także średnich w klasie II – III. Z zaufaniem do odmiany liczę na kolejne sukcesy w kolejnych sezonach i polecam jej uprawę innym, również wymagającym rolnikom.