Zimotrwałość

Pszenica ozima Alexander

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: chlebowa B
Pszenica dla ambitnych!
Cechy odmiany
  • szczególnie wysokie plonowanie w technologii średnio intensywnej i intensywnej (nawożenie powyżej 160 kg N/ha),
  • doskonała na glebach średniej jakości i dobrych,
  • bardzo wysoka liczba opadania (poziom grupy E) oraz zawartość glutenu (grupa A), a także bardzo dobre parametry wypiekowe ziarna, tj. objętość chleba, wodochłonność i wydajność mąki.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśredni
Wysokość roślin [cm]90
MTZ [g]43
Odporność na wyleganiebardzo dobra
Wymagania glebowena gleby średnie i dobre
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy - liściebardzo dobra
Rdza brunatnabardzo dobra
Septorioza liściśrednia
Fuzarioza kłosówdobra
Choroby podstawy źdźbła - kompleksbardzo dobra
Brunatna plamistość liści (DTR)dobra
Źródło: DANKO
Gęstość siewu

Termin optymalny: 340 - 380 ziaren/m2