Owies Breton

Hodowca: Danko
Piękne, złote, ciężkie ziarno!
Cechy odmiany
  • Odmiana żółtoziarnista o wysokiej plenności na terenie całego kraju i dobrej zdrowotności.
  • BRETON to owies o wczesnym terminie wiechowania i dojrzewania.
  • Rośliny są średniej długości o dobrej odporności na wyleganie oraz o bardzo dobrej odporności na mączniaka prawdziwego, rdzę koronową i rdzę źdźbłową.
  • Ziarno jest grube (wysoka MTZ) i dobrze wyrównane.
  • Odmiana o średnim udziale łuski.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin wiechowaniawczesny
Termin dojrzewaniawczesny
Wysokość roślinśrednia
MTZwysoka
Odporność na wyleganieśrednia
Wymagania glebowegleby średnie i słabe
 
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwywysoka
Septorioza liścidobra
Rdza koronowadobra
Rdza źdźbłowawysoka
Helmintosporiozadobra
Gęstość siewu

Termin optymalny: 400 - 450 ziaren/m2