Jęczmień jary Quench

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: BROWARNY
Bezkonkurencyjny plon i rewelacyjna jakość!
Cechy odmiany
  • jęczmień browarny,
  • odmiana krótkosłoma, o wysokiej gęstości łanu i dobrej odporności na wyleganie,
  • niska zawartość białka i dobra odporność na wyleganie pozwala na intensywną technologię uprawy,
  • bardzo dobra zdrowotność liści (szczególnie odporna na mączniaka prawdziwego),
  • zalecany we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśrednio późny
Termin dojrzewaniaśrednio późny
Wysokość roślinkrótkie
MTZśrednia
Odporność na wyleganiedobra
Wymagania gleboweśrednie
 
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwywysoka
Plamistość siatkowadobra
Rdza jęczmiennadobra
Rynchosporiozadobra
Ciemnobrunatna plamistośćdobra
 
Gęstość siewu

Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m(ok. 150-170 kg/ha).
W celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew.

Najszerzej uprawiana odmiana jęczmienia browarnego w Europie. Międzynarodowa akceptacja przez słodownie i rolników.