Jęczmień jary Propino

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: browarny
Nowy standard jakości dla słodowni!
Cechy odmiany
  • uznane plonowanie wśród odmian browarnych i paszowych w całej Europie,
  • odmiana browarna o zdrowych liściach i dużej odporności na wyleganie,
  • PROPINO ma bardzo niską zawartość białka gwarantującą w żniwa spokój o jakość,
  • odmiana zalecana we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce, szczególnie na terenach z deficytem wilgoci,
  • w celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew – od początku marca do połowy kwietnia.
  Znajdź dystrybutora
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśrednio późny
Termin dojrzewaniaśrednio późny
Wysokość roślinśrednio krótkie
MTZwysoka
Odporność na wyleganiedobra
Wymagania gleboweśrednie
 
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy - liściebardzo dobra
Rynchosporiozadobra
Plamistość siatkowadobra
Rdza jęczmiennadobra
Ciemnobrunatna plamistośćdobra
Gęstość siewu

Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m2 (150-170 kg/ha)