
Jęczmień jary Propino
Hodowca: DANKO | Typ odmiany: browarny
Nowy standard jakości dla słodowni!
Cechy odmiany
- uznane plonowanie wśród odmian browarnych i paszowych w całej Europie,
- odmiana browarna o zdrowych liściach i dużej odporności na wyleganie,
- PROPINO ma bardzo niską zawartość białka gwarantującą w żniwa spokój o jakość,
- odmiana zalecana we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce, szczególnie na terenach z deficytem wilgoci,
- w celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew – od początku marca do połowy kwietnia.
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszenia | średnio późny |
Termin dojrzewania | średnio późny |
Wysokość roślin | średnio krótkie |
MTZ | wysoka |
Odporność na wyleganie | dobra |
Wymagania glebowe | średnie |
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy - liście | bardzo dobra |
Rynchosporioza | dobra |
Plamistość siatkowa | dobra |
Rdza jęczmienna | dobra |
Ciemnobrunatna plamistość | dobra |
Gęstość siewu
Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m2 (150-170 kg/ha)