Jęczmień jary Propino

Hodowca: DANKO | Typ odmiany: BROWARNY
Nowy standard jakości dla słodowni!
Cechy odmiany
  • Uznane plonowanie wśród odmian browarnych i paszowych w całej Europie
  • Odmiana browarna o zdrowych liściach i dużej odporności na wyleganie
  • PROPINO ma bardzo niską zawartość białka gwarantującą w żniwa spokój o jakość
  • Odmiana zalecana we wszystkich regionach uprawy jęczmienia w Polsce, szczególnie na terenach z deficytem wilgoci
  • W celu zapewnienia wysokich plonów zaleca się możliwie wczesny siew – od początku marca do połowy kwietnia
 
Ważniejsze cechy użytkowo-rolnicze
Termin kłoszeniaśrednio późny
Termin dojrzewaniaśrednio późny
Wysokość roślin [cm]74
MTZ [g]50
Odporność na wyleganiedobra
Wymagania gleboweśrednie
 
Odporność na choroby
Mączniak prawdziwy - liściebardzo dobra
Plamistość siatkowaśrednia
Rdza jęczmiennadobra
Rynchosporiozadobra
Ciemnobrunatna plamistośćśrednia
Gęstość siewu

Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m2