w produktach     w podstronach

Jenga, chlebowa B

       

 

PSZENICA OZIMA Hodowca: Saaten Union
 
  • Stabilna w plonowaniu!

 

 

CECHY ODMIANY:

  • stabilny i wysoki poziom plonowania w latach,
  • wyjątkowa zdolność krzewienia - nadaje się na opóźniony termin siewu,
  • wysoka zdrowotność liści i podstawy źdźbła,
  • także na stanowiska z okresowymi niedoborami wody.
 

 

WAŻNIEJSZE CECHY UŻYTKOWO-ROLNICZE

Termin kłoszenia średnio późny
Wysokość roślin (cm) 88
MTZ (g) 41,4
Zimotrwałość średnia (2,5)
Odporność na wyleganie średnia
Wymagania glebowe na wszystkie rodzaje gleb

 

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY

Choroba
Ocena
Mączniak prawdziwy dobra
Rdza brunatna dobra
Septorioza liści dobra
Fuzarioza kłosa bardzo dobra
Choroby podstawy źdźbła bardzo dobra
 DTR bardzo dobra
   
Źródło: COBORU

 

GĘSTOŚĆ SIEWU
  • Termin optymalny: 300 - 350 ziaren/m2

 

Polecam Jengę jako odmianę pszenicy ozimej nadającą się do uprawy w różnych terminach siewu oraz na różnych stanowiskach po rzepaku, zbożach, kukurydzy i burakach. Rolnicy doceniają Jengę przede wszystkim za wysokie i wierne plonowanie, które jest wynikiem bardzo dobrej zdrowotności roślin. Doskonale sprawdza się w warunkach okresowego niedoboru wody na glebach mozaikowych. Bardzo wdzięczna i łatwa w produkcji.

Czesław Kaźmierczak
Kierownik produkcji nasiennej Top Farms Agro